Sunday, September 12, 2010

Eid Mubarak!!


Salamualay'kum!!
Eid Mubarak to all... Semoga syawal kali ini membawa seribu erti khususnya dalam perjalanan kita mencari redha Allah s.w.t... ameen!
Muhasabah Ramadhan lepas... markah teruk..kalo digrade based on PNG memang below 3... wuuu! Seperti kata my husband : " masa yg free tu membunuh!"... betol! flashback zaman di universiti, dengan kelas from 8 a.m to 5pm, assignment yang berlambak, program tarbiah yg terancang dan berjadual, tanggungjawab dan komitmen yang pelbagai... masa x banyak di bazirkan..(melainkan pada waktu yang betul2 free..)... tetapi walau se'busy' mana pun... sme kerja beres.. Now, sangat banyak masa free sampai jadi 'blurrr'... free sampai dah x tau nak buat ape.. sedangkan sangat BANYAK benda boleh n perlu buat!!! aiyo! So, senang cite ramadhan kali ini prestasi tidak cemerlang..sobb2! Tidak boleh menjadikan alasan morning sickness, penat dan sebagainya sebagai alasan... tapi tu la siapa suroh manja2!!! Belajarlah dari kesilapan wahai diri...

Sedar2 je Ramadhan habis... sekarang sudah syawal... sangat pantas masa berlalu.. Raya kali ini sangat berlainan! Raya kali ini 1st time beraya :
  • tanpa family di sisi (sangat rindu!!),
  • dengan suami tersayang (xde la sampai nanges rindu family..terima kasih kepada suami..:)
  • pregnant.. sebelum ni x de pon beraya n pregnant...haha!
  • luar dari Malaysia... (dah la tanpa family,.. huu) tp pengalaman beraya di new zealand sangat berharga!
  • amik gambar banyak2 (bukan tradisi keluarga kami untuk bergambar beria2 di hari raya...haha!)
  • tak dapat makan masakan ma...yang sangat lazat (preggie mom yang sentiasa craving!!) Rendang, ketupat palas, nasi dagang, tapai, roti jala,... agugugugugu...
apa2 pun... memang raya ni tetap best walaupun bersedih (terutamanya kerana Ramadhan yang tidak dimanfaatkan sepenuhnya..)... Pagi2, bersiap untuk solat raya, kena naik bus baru sampai... masjid jauhhhh... kalau kat Malaysia masjid ke surau ke.. semua walking distance..
Sampai masjid... MasyaAllah! Penuh!! dewan utama (muslimin n muslimat) penuh dengan muslimin sahaja... muslimat kena guna dewan serbaguna... dan saya selaku orang yang lambat.. solat di dewan makan2... tak pe..asal solat raya! Yang bestnya, time solat sme cam jeling kiri kanan...since lupa step2 solat especially part takbir tu... ngaa... biasalah, dah solat raya setahun sekali.... Khutbah raya sngat bersemangat tp sayup2 je dengar..since ramai lagi yang seronok2 bercakap (ye la... maybe jumpa pon sekali setahun..bila da jumpe berborak sakan la...).

Habis di masjid, kami beraya di rumah orang kemboja (namanya Nawawi), x pernah2 kenal orang kemboja nii... tapi since suami kenal so isteri kena jadi pengikut setia laa... (best x ade husband?haha.. jangan jealous.. :D)... Nawawi ni dah lame tinggal kat new zealand, pernah menetap di Malaysia (so tau sikit2 la bahasa melayu..)... sampai rumah dia, isteri dia sambut.. kami bantai makan la (keluar awal2 pagi xsempat breakfast..lapar!).. yang penting disini makanan diorang lebeh kurang je dengan makanan Malaysia cuma versi lain sikit...
Bihun goreng die cam lutsinar sket, rendang die manis, lepat pisang, kuih koci, roti canai petak, puding karamel kering(biasa makan yang berair) dan banyak lagii... ape2 pon bantai jela...
yang best lagi... geng2 se'kemboja' datang... and selama ni x tau pon ramai kemboja muslim.. so i asked them.. memang ramai kata mereka... MasyaAllah!! x pernah2 berkenalan ngan orang kemboja... dan seronok bila jumpa mereka beramai2... Perasan x? selama ini, di Msia kita di kelilingi oleh pelbagai kaum dari pelbagai negara n yang pasti tanpa berkenalan kita x tau mereka seakidah dengan kita!! Allahuakbar!... dan mentaliti kita selalu meletakkan orang indon, kemboja, bangladesh or senang cite..pendatang asing ini sebagai warga kelas bawahan (pandang pon x mau)... Padahal, pakaian takwa itu lebeh Allah pandang dari pakaian bangsa, pangkat dan sebagainya....

Balik dari rumah kemboja, kena rush.. suami ade test tengaharinya... aiyoo! raya pon ade test ke? Hari raya disini..student x dapat cuti...kesian kan...
pas habis test... kitorang sambung jalan2 raya ke beberapa umah... yang pastinya.. ikut husben..so raya pun rumah kawan2 husben la.. n konvoi2 sorang je wanita yakni diri sendiri.. malu2 tp ade husband yang berkepit xpela...
2nd rumah raye ialah rumah pojie selepas buat makan2 di rumah sendiri.. yang penting diorg hidang lodeh... mak aihh..pandai pulak budak2 ni buat..tapi alhamdulillah orang masak kita makan... xde la mengidam sangat lepas ni... dari Rumah pojie ktorang sapu dengan si pojie sekali pergi rumah hazim... yang best dirumah hazim adalah kerepek2 malaysia (pisang,bawang, udang) and kerepek oversea yakni chips... haha! best! sebab sebelum ni ade craving nak makan kerepek pisang yang nipis gituu... alhamdulillah! setakat ini dua benda dah lepas: lodeh and kerepek pisang...
ini cerita 1st day raya, habis di rumah hazim kitorang sme balik ke rumah masing2... Esokkannya, kitorg bercuti, dok umah je..tggu org datang rumah.. seb beq ade rendang Haq... kitorg x keluar shopping pon untuk prepare open house.. masak ape yang ade..and ala kadar... yang penting ukhwah n silaturrahim mesti di bina.. kann???

hari raya, part makan2 tu jatuh ke tangga ke berapa... yang penting time raya la kita nak ikat ikatan yang sedia ada supaya lebeh kuat... n membina ikatan2 baru... ikatan disini ialah ukhwah n silaturrahim sesama saudara seakidah yang ikatannya jauh lebih kuat dari ikatan darah sekali pun...

yosh!! pergunakan hari raya ini untuk membina & merapatkan silaturrahim...

"Siapa yang ingin dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan usianya, hendaklah ia
memelihara hubungan silaturrahim´.(Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

dan yang lebih penting adalah masa untuk bermaaf-maafan sesama saudara samada di atas kesalahan yang disengajakan mahupun sebaliknya.. atau yang disedari mahupun sebaliknya....

“Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh.” (Surah al-A’raf [7]:199)

Dalam ayat lain Allah berfirman:

“…dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak suka bahwa Allah mengampunimu? Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.” (Surah an-Nur [24]:22

Jadi, di sini saya mengambil kesempatan untuk memohon ampun dan maaf kepada keluarga n sahabat handai, kepada para pembaca jika ada salah n silap sepanjang perkenalan kita di alam realiti n di alam maya....

3 comments:

*az-zahidah* said...

Alhamdulillah...bestnye ila...w'pun raya jauh di perantauan, ada jgk pengalaman beraya dinegara orang...hehe seronok tengok ila BAHAGIA disana...yg penting tak sorang2...raya tahun nie dah bertiga...hehehe...

Raihan Mahmood said...

tusy, kelik cini bilo? epi sungguh aku tengok sejak nikoh n.hehe
btw,Slmt hr raya!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)