Wednesday, April 22, 2009

Ya Allah..aku serius mahu kembali pada belaian alam ciptaanMu...

salam! sahabat-sahabat.. entri pada kali ini hanyalah sekadar untuk membawa ana sendiri dan sahabat sekalian untuk kembali muhasabah dan berfikir sejenak...

Di dalam kesibukan kita menguruskan kehidupan dan isu-isunya...membahagikan masa mengikut prioriti yang telah dibeda-bedakan..dan...
kehidupan di kota..pemandangan bandaraya yang dipenuhi dengan bangunan konkrit yang tersergam kukuh, bandaraya yang dipenuhi dengan pelbagai karenah manusia..pelbagai drama kehidupan...
masih..suasana tegang..tekanan...riuh-rendah dan sebagainya menjadi hiburan dan muzik harian...
pernah tak sahabat-sahabat terasa untuk berhenti sejenak?? di kala warga kota dan orang kebanyakan merebut-rebut masa yang ada....
di kala kebanyakan orang merasakan hari esok tiada untung bagi mereka..
di kala kebanyakan orang bagai terasa sesak untuk bernafas lantaran kesibukan...

ana ulangi.. pernah tak sahabat sekalian terasa ataupun terfikir untuk berhenti sejenak?
sahabat sekalian faham tak apa yang ana maksudkan berhenti sejenak?
jika ana analogikan manusia seperti kereta... kereta apabila dipandu...dipecut menggunakan gear tinggi 4 atau mungkin 5 tanpa henti..atau digunakan setiap hari tanpa diservis..pasti kereta itu cepat rosak..paling kurang pun pasti prestasi kereta tersebut sedikit berkurangan berbanding sebelumnya...
Nah! sahabat... manusia..kita juga sedemikian juga.. apabila diguna.dikerah otak..mental dan fizikal tanpa henti dan tiada proses 'rejuvenate' atau 'refreshing'... agak-agaknya apa yang bakal berlaku pada diri kita???
adakah pernah kita terfikir penyakit kemurungan(depression), individu normal menghidap sakit mental... kes bunuh akibat dendam dan ketidakwarasan fikiran dan sebagainya.. mungkin akibat tiadanya proses yang mampu me'refresh'kan kemampuan dan kewarasan minda atau psikologi individu?

apakah proses 'refresh' ini?? jika agama Hinduism mengajarkan Yoga sebagai penenang tubuh dan fikiran.. Islam juga memberi metod yang cukup bernas dan jauh lebih efektif...yakni melalui solat, al-Quran dan tafakur...
yang ana ingin tekankan disini ialah tafakur, suka ana petik dari surah ar-rad:28

Those who believe (in the Oneness of Allâh), and whose hearts find rest in the remembrance of Allâh, Verily, in the remembrance of Allâh do hearts find rest.

sungguh! dengan mengingati Allah s.w.t..hati menjadi tenang!
sayangnya..sejauh mana ketenangan yang kebanyakan dari kita peroleh dari mengingati Allah..
adakah mangingati Allah sama dengan kita mengingati ibu dan ayah kita..atau keluarga kita..atau sahabat handai kita... sudah tentu tidak!

bahkan ia membawa kita mengingati Pencipta semesta alam..yang kuasanya tiada tandingan..bahkan Dia-lah tempat kita bergantung harap..Dia-lah tempat kita meluahkan perasaan...Dia-lah tempat kita meminta...dan yang paling penting Dia-lah yang kita yakini yang mampu memberi apa sahaja! tidak seperti apabila kita meminta mainan dari ibu bapa kita dan di marahi... ataupun meminta markah lebih dari pensyarah yang semestinya kita tidak akan perolehi!

nah! Pada tujuan asalnya ana mahu membawa diri ana dan rakan-rakan untuk muhasabah dan berfikir sejenak.. apakah tujuan asal kita dihidupkan? apakah tujuan Allah s.w.t meletakkan diri kita di Bumi ciptaanNya?...dan sebagainya... kadangkala,lantaran kesibukan yang melampau kita lupa bertanyakan diri kita tentang tujuan asasi hidup kita... kita seringkali hanyut dengan bawaan arus kehidupan sampai lupa untuk men'cas'kan diri.. sepertimana handset akan mati jika tidak di'cas'!

jom..sama-sama bertafakur sejenak!

p/s: ana sudah lama teringin untuk merapatkan diri dengan alam ciptaanNya.. berada di kota besar ana hanya nampak langit..pokok-pokok yang sedikit.. dan kurang rasa dekat dan tenangnya pemandangan alam ciptaanNya...terasa kaku hati sekaku bangunan kota..
Teringin sekali meluangkan masa...duduk..istirehat sejenak..menghadap pantai nan luas terbentang...atau melihat tumbuhan-tumbuhan hijau serta menikmati bunyi desiran angin dan percikan air terjun...
alangkah indahnya jika dapat duduk dan bertafakur dengan keindahan Alam...

And Allâh has brought you out from the wombs of your mothers while you know nothing. And He gave you hearing, sight, and hearts that you might give thanks (to Allâh). (an-nahl:78)

antara kenangan yang ingin disingkap semula...

sewaktu program 'Hijab gaya Hidupku' di Kelab Golf selangor...
kami 'enjoy' berjalan-jalan melihat alam..

sambil berprogram...sambil menikmati dan menghargai alam ciptaanNya... SubhanAllah..











Tamrin Pengukuhan di Alang Sedayu, Gombak...
sini lagi best!
enjoyed d scenery very much!
main air...mendengar percikan air sahaja sudah cukup mengasyikkan,...
plus! dengar tazkirah...
ngee...




ini adalah antara gelagat yang tidak patut dicontohi apabila terasa seronok sangat!
ni time di Lake Garden.. time ni ana ber'dating' dengan sahabat rapat ana.... nama dia farhana...









ni plak time... Hari keluarga JIM kuala Lumpur di Hulu langat... ada sungai..ada games yang mengeluarkan segala peluh yang ada... dan yang paling penting ukhwah!!!

lain betul rasanya apabila dekat dengan alam CiptaanNya...


kalau nak tau... cubalah sendiri!

1 comment:

mijida said...

salam ila... sajidah ni. lama betol tak contact kan.. ;) harap sihat sokmo. ;]